Skip to content
restauracjadavinci.pl

restauracjadavinci.pl

  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Pozostałe
  • Owoce pestkowe – co warto o nich wiedzieć?
  • Pozostałe

Owoce pestkowe – co warto o nich wiedzieć?

28 lipca 2022

Owoce pestkowe to grupa, którą łączy podobna budowa – miękki miąższ i twarda pestka w środku. Do tej grupy zaliczamy min. śliwki, brzoskwinie, wiśnie i czereśnie. Ich szczególną cechą jest to, że posiadając pestkę danego gatunku możemy zasadzić roślinę, która będzie rodzić owoce.

Kiedyś, gdy ogrodnictwo nie było popularne, drzewa owoców pestkowych rozmnażały się właśnie w ten sposób – zwierzęta jedząc owoce, roznosiły pestki i przyczyniały się do rozwoju nowych drzew owocowych.

Owoce pestkowe – lista

  • Morele – te wywodzące się z Azji owoce są źródłem żelaza, fosforu i potasu. Uprawiane w wielu krajach świata, w tym Polsce. Z moreli można zrobić przetwory (dżem, kompot, marmoladę), jeść na świeżo lub ususzyć.
  • Czereśnie –  mają dużo jodu, potasu, magnezu i błonnika pokarmowego, cenione przede wszystkim za swoje walory smakowe i dostępność
  • Oliwki – owoc szczególnie doceniany w kuchni śródziemnomorskiej. Wykorzystuje się je do produkcji oliwy z oliwek, która ceniona jest na całym świecie za wysoką zawartość przeciwutleniaczy.
  • Śliwki –  bogate są w witaminę K i antyoksydanty. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspomagają trawienie.
  • Brzoskwinie – cenione są za niską kaloryczność, słodki smak, oraz soczysty i miękki miąższ. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów albo baza przetworów.
  • Nektarynki – odmiana brzoskwiń, która cechuje się idealnie gładką i błyszczącą skórką. Ich uprawa jest bardziej wymagająca, ponieważ potrzebują więcej słońca do prawidłowego rozwoju.

Dlaczego warto jeść owoce pestkowe?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożywanie 5 porcji warzyw i owoców o łącznej masie minimum 400 g. Pestkowce cechują się dużą różnorodnością, ich profil genetyczny i odżywczy jest zróżnicowany, więc w oparciu o ten typ owoców możemy stworzyć zbilansowaną dietę.

Owoce pestkowe – pomysły na potrawy

Owoców możemy użyć do przyrządzania deserów, wypieki takie jak ciasto ze śliwkami albo sernik z brzoskwiniami to klasyczne propozycje, którymi zachwycisz swoich gości. Jeśli chcemy jednak się pokusić o bardziej innowacyjne przepisy świetnym wyborem może się okazać choćby fantazyjny tort morelowy z kremem mascarpone

Oliwki to idealny produkt dla wszystkich amatorów kuchni śródziemnomorskiej, świetnie komponują się z serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Możemy wykorzystać je jako dodatek do pizzy lub śródziemnomorskiej sałatki makaronowej. Jeżeli nie przepadamy za ich smakiem możemy spożywać je w formie oliwy z oliwek, która bardzo dobrze nadaje się do smażenia.

Owoce pestkowe – jak przechowywać?

Najważniejszą zasadą przechowywania owoców pestkowych jest unikanie lodówki, ponieważ pestkowce poddane działaniu niskich temperatur tracą swój aromat. Najbardziej optymalna będzie temperatura pokojowa lub nieco niższa.

Więcej przepisów i informacji o owocach pestkowych znajdziesz na stronie https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%C5%BCywcze/owoce/owoce-pestkowe.html.

Continue Reading

Następny: W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

Przeczytaj także

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?
  • Pozostałe

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022

Aktualności

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?
  • Kuchnia

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022
W każdym zakładzie gastronomicznym, który swoim klientom serwuje i proponuje potrawy przygotowywane z surowców lub innych półproduktów, Koniecznie musimy pamiętać o tym, by zadbać o odpowiednie zaplecze, które z kolei zagwarantuje perfekcyjnie zorganizowaną przestrzeń, wybór odpowiednich urządzeń do tego...
Czytaj więcej
Pomysły na szybkie obiady

Pomysły na szybkie obiady

10 listopada 2022
W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Polecamy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Nie przegap

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?
  • Kuchnia

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022
Pomysły na szybkie obiady
  • Kulinaria

Pomysły na szybkie obiady

10 listopada 2022
W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?
  • Pozostałe

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
© restauracjadavinci.pl