Potrawy serwowane w nadbałtyckich restauracjach i barach to uczta dla podniebienia.
Jak przygotować przepyszne i niedrogie danie z bałtycką nutą w domowym zaciszu? Jakich składników użyć?
Ryba z frytkami i zestawem surówek
To najbardziej popularne i najlepiej kojarzone z nadmorskimi kurortami danie. Jest one nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale również pozwala wprowadzić do codziennego menu ciekawie urozmaicenie.
Składniki:
- 200 g świeżego fileta z flądry lub dorsza (w zależności od upodobań)
- kilogram ziemniaków
- 100 g bułki tartej lub mąki pszennej
- 500 ml oleju do smażenia
- sól, pieprz czarny, bazylia, curry
Surówki:
- marchewka – 3 sztuki
- Seler
- kapusta kiszona
- cukier
- pieprz biały mielony
- natka pietruszki
- trzy łyżki oleju lnianego
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany
- jabłko
- sól
Sposób przygotowania:
Najpierw należy umyć oraz podzielić filety z ryby. Następnie obieramy ziemniaki, wkładamy do zimnej wody. Rybę nacinamy (w przypadku flądry) solimy po obu stronach i panierujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i po chwili przekładamy na nią filety. W kolejnym kroku kroimy ziemniaki w słupki.
W międzyczasie obieramy warzywa. W wysokim garnku rozgrzewamy 400 ml oleju i podgrzewamy do wysokiej temperatury, a następnie wrzucamy do niego frytki. Filety przewracamy na drugą stronę. Marchew, jabłko i seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cześć utartej masy warzywnej przekładamy do miseczki. Kapustę kiszoną kroimy i mieszamy razem z mielonym, białym pieprzem i olejem lnianym. Doprawiamy również odrobiną soli oraz cukru. Do drugiego naczynia przekładamy marchewkę i seler oraz część jabłka.
Dokładamy śmietanę oraz majonez, a także przyprawy. Pokrojone ziemniaki smażymy w głębokim oleju aż się zarumienią. Surówki mieszamy, a na koniec ozdabiamy pokrojoną natką pietruszki. Frytki odsączamy z nadmiaru oleju przy pomocy jednorazowego ręcznika oraz solimy. Potrawę podajemy na ciepło. Smacznego!
Jeżeli masz ochotę na jedzenie nad polskim morzem, to tutaj znajdziesz listę 5 najciekawszych mrzeżyńskich restauracji.