Skip to content
restauracjadavinci.pl

restauracjadavinci.pl

  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Potrawy serwowane w nadbałtyckich restauracjach i barach to uczta dla podniebienia.

Jak przygotować przepyszne i niedrogie danie z bałtycką nutą w domowym zaciszu? Jakich składników użyć?

Ryba z frytkami i zestawem surówek

To najbardziej popularne i najlepiej kojarzone z nadmorskimi kurortami danie. Jest one nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale również pozwala wprowadzić do codziennego menu ciekawie urozmaicenie.

Składniki:

  • 200 g świeżego fileta z flądry lub dorsza (w zależności od upodobań)
  • kilogram ziemniaków
  • 100 g bułki tartej lub mąki pszennej
  • 500 ml oleju do smażenia
  • sól, pieprz czarny, bazylia, curry

Surówki:

  • marchewka – 3 sztuki
  • Seler
  • kapusta kiszona
  • cukier
  • pieprz biały mielony
  • natka pietruszki
  • trzy łyżki oleju lnianego
  • łyżka majonezu
  • łyżka śmietany
  • jabłko
  • sól

Sposób przygotowania:

Najpierw należy umyć oraz podzielić filety z ryby. Następnie obieramy ziemniaki, wkładamy do zimnej wody. Rybę nacinamy (w przypadku flądry) solimy po obu stronach i panierujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i po chwili przekładamy na nią filety. W kolejnym kroku kroimy ziemniaki w słupki.

W międzyczasie obieramy warzywa. W wysokim garnku rozgrzewamy 400 ml oleju i podgrzewamy do wysokiej temperatury, a następnie wrzucamy do niego frytki. Filety przewracamy na drugą stronę. Marchew, jabłko i seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cześć utartej masy warzywnej przekładamy do miseczki. Kapustę kiszoną kroimy i mieszamy razem z mielonym, białym pieprzem i olejem lnianym. Doprawiamy również odrobiną soli oraz cukru. Do drugiego naczynia przekładamy marchewkę i seler oraz część jabłka.

Dokładamy śmietanę oraz majonez, a także przyprawy. Pokrojone ziemniaki smażymy w głębokim oleju aż się zarumienią. Surówki mieszamy, a na koniec ozdabiamy pokrojoną natką pietruszki. Frytki odsączamy z nadmiaru oleju przy pomocy jednorazowego ręcznika oraz solimy. Potrawę podajemy na ciepło. Smacznego!

Jeżeli masz ochotę na jedzenie nad polskim morzem, to tutaj znajdziesz listę 5 najciekawszych mrzeżyńskich restauracji.

Continue Reading

Poprzedni: Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak
Następny: Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

Przeczytaj także

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak
  • Przepisy

Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak

10 kwietnia 2022
Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami
  • Przepisy

Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami

5 kwietnia 2022
Barszcz ukraiński
  • Przepisy

Barszcz ukraiński

13 marca 2022

Aktualności

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?
  • Kuchnia

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022
W każdym zakładzie gastronomicznym, który swoim klientom serwuje i proponuje potrawy przygotowywane z surowców lub innych półproduktów, Koniecznie musimy pamiętać o tym, by zadbać o odpowiednie zaplecze, które z kolei zagwarantuje perfekcyjnie zorganizowaną przestrzeń, wybór odpowiednich urządzeń do tego...
Czytaj więcej
Pomysły na szybkie obiady

Pomysły na szybkie obiady

10 listopada 2022
W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Polecamy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Nie przegap

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?
  • Kuchnia

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022
Pomysły na szybkie obiady
  • Kulinaria

Pomysły na szybkie obiady

10 listopada 2022
W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?
  • Pozostałe

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
© restauracjadavinci.pl