Skip to content
restauracjadavinci.pl

restauracjadavinci.pl

  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Pozostałe
  • W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?
  • Pozostałe

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022

Są pewne produkty, które można, a nawet należy jeść na surowo. Jednak większość produktów spożywczych musi być poddana procesowi gotowania, aby zabić bakterie, a także poprawić ich smak, wygląd lub teksturę. Ciepło jest jednym z najprostszych, najbezpieczniejszych i najbardziej ekonomicznych sposobów zabijania mikroorganizmów chorobotwórczych.

Nie należy tego robić bezkrytycznie, ponieważ zbyt wysoka temperatura może również wpływać na żywność, obniżając jej jakość odżywczą. W tym artykule dowiemy się jaka jest odpowiednia temperatura do zabijania bakterii w wodzie i żywności.

Bakterie w żywności

Pod warunkiem, że mają odpowiednie warunki temperatury i wilgotności, bakterie mogą się rozmnażać i rozwijać w prawie każdym środowisku, w tym w ciele człowieka. W rzeczywistości mamy wiele takich, które nie wyrządzają nam krzywdy, a raczej pomagają. Tylko nieliczne wywołują choroby, te które są nazywane patogenami. Rozmnażanie się bakterii zależy od kilku czynników, takich jak kwasowość żywności, ilość zawartej w niej wody czy temperatura, w jakiej jest przechowywana. Jednak ryzyko zachorowania można zmniejszyć, podejmując różne działania mające na celu zabicie bakterii, w tym gotowanie.

Odpowiednia temperatura do zabijania bakterii w żywności

Gotowanie może zabić bakterie, ale może też doprowadzić do wyeliminowania niektórych składników odżywczych. Z tego powodu bardzo ważna jest kontrola ciepła, aby zapewnić, że jedzenie jest zarówno bezpieczne, jak i odżywcze.

Zatem ciepła nie powinno być ani za dużo, ani za mało, ale w sam raz. Co to znaczy w sam raz? Na wstępie należy zaznaczyć, że większość patogenów ginie powyżej 70°C . Niektóre nawet nie wytrzymują temperatury powyżej 55 °C. Dzieje się tak również w przypadku schłodzenia żywności poniżej 5 °C.

Podczas gotowania temperatury te są osiągane, a nawet przekraczane w większości stosowanych metod gotowania. A im dłużej utrzymywane jest ciepło, tym bardziej eliminowane jest nagromadzenie bakterii.

Jednak zbyt wysoka temperatura może prowadzić do rozwoju substancji toksycznych w niektórych pokarmach, dlatego ważne jest zachowanie równowagi podczas gotowania. Na przykład w żywności zawierającej skrobię (chleb, herbatniki, ciasta) zbyt duża ilość skrobi prowadzi do powstawania akrylamidów, substancji uważanej za rakotwórczą. Wszystkiego o omijaniu substancji rakotwórczych dowiesz się w https://prebiotic.pl

W jakiej temperaturze giną bakterie w wodzie?

Obecnie większość wody pitnej jest oczyszczana w celu zminimalizowania potencjalnie szkodliwych bakterii i substancji. Jednak w pewnych okolicznościach może to wpłynąć na jakość wody. Na przykład, gdy nastąpiła przerwa w świadczeniu usług lub po klęskach żywiołowych.

Należy zauważyć, że w nieuzdatnionej wodzie mogą występować organizmy wywołujące choroby bakteryjne, takie jak salmonelloza, czerwonka czy cholera.

Dlatego w miejscach lub w czasie, gdy nie ma bezpośredniego dostępu do bezpiecznej wody pitnej, gotowanie jest opcją. Światowa Organizacja Zdrowia zauważa, że bakterie w wodzie giną w temperaturze powyżej 65°C. Zaleca się utrzymywanie jej w temperaturze 100 °C przez jedną minutę.

 

Continue Reading

Poprzedni: Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
Następny: Pomysły na szybkie obiady

Przeczytaj także

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?
  • Pozostałe

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?

24 kwietnia 2025
Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?
  • Pozostałe

Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

29 lipca 2024
Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów
  • Pozostałe

Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

17 lipca 2024
Owoce pestkowe – co warto o nich wiedzieć?
  • Pozostałe

Owoce pestkowe – co warto o nich wiedzieć?

28 lipca 2022

Aktualności

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?
  • Pozostałe

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?

24 kwietnia 2025
Myśl o tym, że już niedługo będzie się głównym bohaterem własnego wesela, napawa ogromną radością. Zarówno kobietę, jak również mężczyznę, którzy to w obecności zgromadzonych osób, będą sobie przysięgać miłość do końca swych dni. Tak, wymarzona impreza weselna to...
Czytaj więcej
Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

29 lipca 2024
Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

17 lipca 2024
Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

10 czerwca 2024
Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022

Polecamy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Nie przegap

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?
  • Pozostałe

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?

24 kwietnia 2025
Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?
  • Pozostałe

Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

29 lipca 2024
Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów
  • Pozostałe

Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

17 lipca 2024
Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie
  • Kulinaria

Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

10 czerwca 2024
© restauracjadavinci.pl