Skip to content
restauracjadavinci.pl

restauracjadavinci.pl

  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Jak przygotować domowy zakwas na chleb i w jaki sposób o niego dbać?
  • Kuchnia

Jak przygotować domowy zakwas na chleb i w jaki sposób o niego dbać?

7 kwietnia 2022

Należy wiedzieć, że przeważnie stosuje się proporcje mąki i wody w stosunku 1:1 wagowo lub objętościowo. W pierwszym wariancie (ta sama waga składników) zakwas jest gęstszy i procesy zachodzą w nim nieco wolniej, ale jest praktyczniejszy w utrzymaniu. Przy drugim sposobie (ta sama objętość) zakwas jest rzadszy i szybciej fermentuje, co może być najlepszą opcją dla osób rozpoczynających wypiekanie chleba na zakwasie. Rzadki zakwas możemy później mniej lub bardziej zagęścić, dokarmiając go raz albo nawet kilka razy tylko mąką. Warto pamiętać o tym, że stosunek mąki i wody w zakwasie jest względny i nierygorystyczny. Nie ma potrzeby dokładnego odmierzania obu składników. Najważniejsze, żeby dokarmianie było regularne, a warunki zewnętrzne – sprzyjające.

W taki oto sposób powinno wyglądać przygotowanie domowego zakwasu (kroki po kroku):

1). Dzień pierwszy: w czystym słoiku łączymy 1/2 szklanki mąki i taką samą ilość wody. Dokładnie mieszamy, zamykamy słoik pokrywką lub przykrywamy podwójną warstwą gazy. Odstawiamy w najcieplejsze miejsce w kuchni, bez przeciągów i z dala od bezpośrednich promieni słonecznych. Tego samego dnia, kiedy nastawiliśmy zakwas, dodajemy do niego 1/4 szklanki mąki i tyle samo wody. Energicznie mieszamy – im dłużej, tym lepiej.

2). Dzień drugi: dokarmiamy zakwas 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki. Czynność powtarzamy przez 3 dni.

3). Dzień piąty: po 3 godzinach od dokarmienia, kiedy na zakwasie pojawią się bąbelki, wyrasta on i ma porowatą strukturę, możemy użyć go do pieczenia chleba albo wstawić do lodówki, zamykając słoik pokrywką. Zakwas bez dokarmiania możemy przechowywać w lodówce około tygodnia czasu. W dniu wypiekania chleba należy go wyjąć z lodówki, dokarmić jak zwykle, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce i dopiero potem przygotować do pieczenia.

W jaki sposób dbać o zakwas?

Jeśli chcemy zachować zakwas na dłużej, musimy dokarmiać go podwójną porcją mąki i wody, a następnie wstawić do lodówki na nie dłużej niż 2 miesiące. Żeby upiec chleb na takim zakwasie, trzeba wyjąć słoik, wylać połowę zawartości i dokarmiać zakwas zgodnie z tym samym schematem przez 3 dni. Poza lodówką zakwas należy dokarmiać codziennie. Mimo że na żytnim zakwasie upieczemy dowolny chleb, to możemy też zrobić startery z innych rodzajów mąki. Jeśli zależy nam na całkiem jasnym chlebie, użyjmy pszennego zakwasu. Żeby z żytniego otrzymać pszenny lub każdy inny, bierzemy niewielką porcję aktywnego zakwasu żytniego, wkładamy do czystego naczynia i dokarmiamy wybraną mąką z wodą w standardowych proporcjach. Z czasem ten nowy produkt będzie w większości pszeniczny, owsiany, gryczany itp. Kiedy przez dłuższy czas nie pieczemy i zakwasu jest coraz więcej, dodatek wody i mąki należy proporcjonalnie zwiększyć. Z powodu niewystarczającej ilości pożywki zakwas może stać się nieaktywny. Bywa, że rozwija się w nim patogenna mikroflora. Z mało aktywnej mieszanki odlewamy połowę, a resztę dokarmiamy szklanką mąki i szklanką wody. Po odświeżeniu zakwas warto lekko podgrzać w piekarniku w temperaturze do 30 stopni Celsjusza lub przy kaloryferze. Wystarczą 1-2 godziny, bowiem kiedy będzie za ciepło, szybko sfermentuje i straci właściwości z powodu braku pożywki.

Continue Reading

Poprzedni: Różne diety i różne motywacje ich wybierania i stosowania
Następny: Naturalne witaminy i ich wpływ na zdrowie podczas depresji

Przeczytaj także

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?
  • Kuchnia

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022
Czym zastąpić cukier na diecie?
  • Kuchnia

Czym zastąpić cukier na diecie?

12 kwietnia 2022
Kaszanka, albo krupniok
  • Kuchnia

Kaszanka, albo krupniok

9 kwietnia 2022
Naturalne witaminy i ich wpływ na zdrowie podczas depresji
  • Kuchnia

Naturalne witaminy i ich wpływ na zdrowie podczas depresji

8 kwietnia 2022

Aktualności

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?
  • Pozostałe

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?

24 kwietnia 2025
Myśl o tym, że już niedługo będzie się głównym bohaterem własnego wesela, napawa ogromną radością. Zarówno kobietę, jak również mężczyznę, którzy to w obecności zgromadzonych osób, będą sobie przysięgać miłość do końca swych dni. Tak, wymarzona impreza weselna to...
Czytaj więcej
Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

29 lipca 2024
Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

17 lipca 2024
Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

10 czerwca 2024
Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022

Polecamy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Nie przegap

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?
  • Pozostałe

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?

24 kwietnia 2025
Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?
  • Pozostałe

Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

29 lipca 2024
Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów
  • Pozostałe

Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

17 lipca 2024
Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie
  • Kulinaria

Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

10 czerwca 2024
© restauracjadavinci.pl