Skip to content
restauracjadavinci.pl

restauracjadavinci.pl

  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Barszcz ukraiński
  • Przepisy

Barszcz ukraiński

13 marca 2022

Wszyscy pamiętamy smak i zapach posiłków przygotowywanych w domu rodzinnym czy u dziadków. Przepisy naszych mam i babć przywołują najlepsze wspomnienia ale mają także wspólną, ważną cechę: dania były wówczas przygotowywane w sposób tradycyjny, z naturalnych składników, bez rozmaitych „polepszaczy” i wzmacniaczy smaku. Pyszne warzywa pozyskane prosto z pola, naturalne mięso nabywane bez udziału pośredników to podstawa obfitej, smacznej i różnorodnej kuchni. Jedną z często przygotowywanych zup jest barszcz ukraiński, przyrządzamy nie tylko na Ukrainie i na Kresach, ale również w Polsce. Czasem składnikiem barszczu może być również mięso albo leśne grzyby.

Składniki

Do przygotowania barszczu będą nam potrzebne takie składniki jak: trzy buraki, włoszczyzna (pietruszka, seler, marchew), kapusta, trzy ziemniaki, trzy pomidory, trzy czwarte szklanki białej fasoli, po dwie łyżki koncentratu pomidorowego i buraczanego, trzy czwarte szklanki śmietany kremówki, łyżka mąki, łyżeczka masła, ząbek czosnku, koperek, sól, pieprz i cukier do smaku.

Wykonanie

Fasolę moczymy przez całą noc. Gdy zmięknie, odcedzamy ją i zalewamy dwiema szklankami świeżej wody, solimy lekko i gotujemy aż do miękkości. Buraki, marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Zielone części włoszczyzny wkładamy do garnka, wrzucamy też starte wcześniej warzywa, wlewamy sześć szklanek wody i gotujemy na małym ogniu. Pomidory kroimy i dusimy na patelni z łyżeczką masła i odrobiną wody a następnie przecieramy je przez sitko i dodajemy do garnka z warzywami. Ziemniaki i kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmujemy zielone części włoszczyzny, wrzucamy natomiast fasolę, wsypujemy cukier, doprawiamy pieprzem oraz wlewamy oba koncentraty. Śmietanę ucieramy z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewamy całość do zupy i zagotowujemy, przez cały czas mieszając. Czosnek rozdrabniamy i dodajemy do zupy. Podajemy z posiekanym koperkiem. Smacznego!

Continue Reading

Następny: Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami

Przeczytaj także

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022
Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak
  • Przepisy

Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak

10 kwietnia 2022
Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami
  • Przepisy

Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami

5 kwietnia 2022

Aktualności

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?
  • Kuchnia

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022
W każdym zakładzie gastronomicznym, który swoim klientom serwuje i proponuje potrawy przygotowywane z surowców lub innych półproduktów, Koniecznie musimy pamiętać o tym, by zadbać o odpowiednie zaplecze, które z kolei zagwarantuje perfekcyjnie zorganizowaną przestrzeń, wybór odpowiednich urządzeń do tego...
Czytaj więcej
Pomysły na szybkie obiady

Pomysły na szybkie obiady

10 listopada 2022
W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Polecamy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Nie przegap

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?
  • Kuchnia

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022
Pomysły na szybkie obiady
  • Kulinaria

Pomysły na szybkie obiady

10 listopada 2022
W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?
  • Pozostałe

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
© restauracjadavinci.pl