Skip to content
restauracjadavinci.pl

restauracjadavinci.pl

  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Barszcz ukraiński
  • Przepisy

Barszcz ukraiński

13 marca 2022

Wszyscy pamiętamy smak i zapach posiłków przygotowywanych w domu rodzinnym czy u dziadków. Przepisy naszych mam i babć przywołują najlepsze wspomnienia ale mają także wspólną, ważną cechę: dania były wówczas przygotowywane w sposób tradycyjny, z naturalnych składników, bez rozmaitych „polepszaczy” i wzmacniaczy smaku. Pyszne warzywa pozyskane prosto z pola, naturalne mięso nabywane bez udziału pośredników to podstawa obfitej, smacznej i różnorodnej kuchni. Jedną z często przygotowywanych zup jest barszcz ukraiński, przyrządzamy nie tylko na Ukrainie i na Kresach, ale również w Polsce. Czasem składnikiem barszczu może być również mięso albo leśne grzyby.

Składniki

Do przygotowania barszczu będą nam potrzebne takie składniki jak: trzy buraki, włoszczyzna (pietruszka, seler, marchew), kapusta, trzy ziemniaki, trzy pomidory, trzy czwarte szklanki białej fasoli, po dwie łyżki koncentratu pomidorowego i buraczanego, trzy czwarte szklanki śmietany kremówki, łyżka mąki, łyżeczka masła, ząbek czosnku, koperek, sól, pieprz i cukier do smaku.

Wykonanie

Fasolę moczymy przez całą noc. Gdy zmięknie, odcedzamy ją i zalewamy dwiema szklankami świeżej wody, solimy lekko i gotujemy aż do miękkości. Buraki, marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Zielone części włoszczyzny wkładamy do garnka, wrzucamy też starte wcześniej warzywa, wlewamy sześć szklanek wody i gotujemy na małym ogniu. Pomidory kroimy i dusimy na patelni z łyżeczką masła i odrobiną wody a następnie przecieramy je przez sitko i dodajemy do garnka z warzywami. Ziemniaki i kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmujemy zielone części włoszczyzny, wrzucamy natomiast fasolę, wsypujemy cukier, doprawiamy pieprzem oraz wlewamy oba koncentraty. Śmietanę ucieramy z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewamy całość do zupy i zagotowujemy, przez cały czas mieszając. Czosnek rozdrabniamy i dodajemy do zupy. Podajemy z posiekanym koperkiem. Smacznego!

Continue Reading

Następny: Ostatnio popularna dieta ketogeniczna, jaka jest i czy jest dla każdego?

Przeczytaj także

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022
Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak
  • Przepisy

Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak

10 kwietnia 2022
Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami
  • Przepisy

Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami

5 kwietnia 2022

Aktualności

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?
  • Pozostałe

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?

24 kwietnia 2025
Myśl o tym, że już niedługo będzie się głównym bohaterem własnego wesela, napawa ogromną radością. Zarówno kobietę, jak również mężczyznę, którzy to w obecności zgromadzonych osób, będą sobie przysięgać miłość do końca swych dni. Tak, wymarzona impreza weselna to...
Czytaj więcej
Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

29 lipca 2024
Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

17 lipca 2024
Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

10 czerwca 2024
Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022

Polecamy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Nie przegap

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?
  • Pozostałe

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?

24 kwietnia 2025
Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?
  • Pozostałe

Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

29 lipca 2024
Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów
  • Pozostałe

Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

17 lipca 2024
Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie
  • Kulinaria

Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

10 czerwca 2024
© restauracjadavinci.pl