Skip to content
restauracjadavinci.pl

restauracjadavinci.pl

  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami
  • Przepisy

Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami

5 kwietnia 2022

Pierogi ukraińskie zdobywają serca wszystkich sympatyków dobrej kuchni. Są nie tylko bardzo pyszne, ale również niezwykle pożywne. Tradycyjnie można je przygotować z serem, słoniną oraz cebulą i już tak przyrządzone dostarczają rewelacyjnych doznań smakowych. Istnieje również bogatsza wersja pierogów ukraińskich – wówczas jako farsz wykorzystamy kiszoną kapustę, pieczarki oraz mięso.

Składniki

Na ciasto przygotuj takie składniki jak: dwie szklanki mąki (i jeszcze trochę do podsypania), 200 ml wody, jajko, dwie łyżki masła, po pół łyżeczki soli oraz pieprzu.
Farsz składa się zaś z następujących składników: 200 g kiszonej kapusty, 100 g pieczarek, cebuli, dwóch ugotowanych ziemniaków, 200 g wędzonego boczku, 200 g gotowanego mięsa, majeranku, soli i pieprzu.

Przygotowanie

Przygotowanie pierogów zacznij od nalania wody do małego garnka, dodania masła i gotowania aż do jego rozpuszczenia.
Przesiej mąkę, dodaj do niej sól i pieprz oraz dokładnie wymieszaj. Polej mąkę wodą z rozpuszczonym masłem, wbij jajko i zacznij zagniatać ciasto do momentu, w którym będzie ono elastyczne. Wyrobione ciasto zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na małej ilości tłuszczu. Zdejmij je z patelni, a następnie usmaż pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Drobno pokrojoną kiszoną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć na patelnię po zeszkleniu cebuli, dokładnie wymieszaj, po czym smaż przez kilka minut na małym ogniu. Drobno pokrojone mięso wrzuć razem z pieczarkami na patelnię. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Ciasto wyjmij z lodówki, odkrój kawałek i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, na każde kładź niewielką porcję farszu i zlepiaj brzegi. Ulepione pierogi podsyp mąką i przykryj ściereczką. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się wodę i gotuj aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane możesz podawać ze skwarkami i cebulką. Smacznego!

Continue Reading

Poprzedni: Barszcz ukraiński
Następny: Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak

Przeczytaj także

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022
Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak
  • Przepisy

Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak

10 kwietnia 2022
Barszcz ukraiński
  • Przepisy

Barszcz ukraiński

13 marca 2022

Aktualności

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?
  • Kuchnia

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022
W każdym zakładzie gastronomicznym, który swoim klientom serwuje i proponuje potrawy przygotowywane z surowców lub innych półproduktów, Koniecznie musimy pamiętać o tym, by zadbać o odpowiednie zaplecze, które z kolei zagwarantuje perfekcyjnie zorganizowaną przestrzeń, wybór odpowiednich urządzeń do tego...
Czytaj więcej
Pomysły na szybkie obiady

Pomysły na szybkie obiady

10 listopada 2022
W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Polecamy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Nie przegap

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?
  • Kuchnia

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022
Pomysły na szybkie obiady
  • Kulinaria

Pomysły na szybkie obiady

10 listopada 2022
W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?
  • Pozostałe

W jakiej temperaturze giną bakterie w żywności?

26 października 2022
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
© restauracjadavinci.pl