Pierogi ukraińskie zdobywają serca wszystkich sympatyków dobrej kuchni. Są nie tylko bardzo pyszne, ale również niezwykle pożywne. Tradycyjnie można je przygotować z serem, słoniną oraz cebulą i już tak przyrządzone dostarczają rewelacyjnych doznań smakowych. Istnieje również bogatsza wersja pierogów ukraińskich – wówczas jako farsz wykorzystamy kiszoną kapustę, pieczarki oraz mięso.
Składniki
Na ciasto przygotuj takie składniki jak: dwie szklanki mąki (i jeszcze trochę do podsypania), 200 ml wody, jajko, dwie łyżki masła, po pół łyżeczki soli oraz pieprzu.
Farsz składa się zaś z następujących składników: 200 g kiszonej kapusty, 100 g pieczarek, cebuli, dwóch ugotowanych ziemniaków, 200 g wędzonego boczku, 200 g gotowanego mięsa, majeranku, soli i pieprzu.
Przygotowanie
Przygotowanie pierogów zacznij od nalania wody do małego garnka, dodania masła i gotowania aż do jego rozpuszczenia.
Przesiej mąkę, dodaj do niej sól i pieprz oraz dokładnie wymieszaj. Polej mąkę wodą z rozpuszczonym masłem, wbij jajko i zacznij zagniatać ciasto do momentu, w którym będzie ono elastyczne. Wyrobione ciasto zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na małej ilości tłuszczu. Zdejmij je z patelni, a następnie usmaż pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Drobno pokrojoną kiszoną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć na patelnię po zeszkleniu cebuli, dokładnie wymieszaj, po czym smaż przez kilka minut na małym ogniu. Drobno pokrojone mięso wrzuć razem z pieczarkami na patelnię. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Ciasto wyjmij z lodówki, odkrój kawałek i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, na każde kładź niewielką porcję farszu i zlepiaj brzegi. Ulepione pierogi podsyp mąką i przykryj ściereczką. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się wodę i gotuj aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane możesz podawać ze skwarkami i cebulką. Smacznego!