Skip to content
restauracjadavinci.pl

restauracjadavinci.pl

  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • O nas
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami
  • Przepisy

Pierogi ukraińskie „na bogato” – z mięsem i pieczarkami

5 kwietnia 2022

Pierogi ukraińskie zdobywają serca wszystkich sympatyków dobrej kuchni. Są nie tylko bardzo pyszne, ale również niezwykle pożywne. Tradycyjnie można je przygotować z serem, słoniną oraz cebulą i już tak przyrządzone dostarczają rewelacyjnych doznań smakowych. Istnieje również bogatsza wersja pierogów ukraińskich – wówczas jako farsz wykorzystamy kiszoną kapustę, pieczarki oraz mięso.

Składniki

Na ciasto przygotuj takie składniki jak: dwie szklanki mąki (i jeszcze trochę do podsypania), 200 ml wody, jajko, dwie łyżki masła, po pół łyżeczki soli oraz pieprzu.
Farsz składa się zaś z następujących składników: 200 g kiszonej kapusty, 100 g pieczarek, cebuli, dwóch ugotowanych ziemniaków, 200 g wędzonego boczku, 200 g gotowanego mięsa, majeranku, soli i pieprzu.

Przygotowanie

Przygotowanie pierogów zacznij od nalania wody do małego garnka, dodania masła i gotowania aż do jego rozpuszczenia.
Przesiej mąkę, dodaj do niej sól i pieprz oraz dokładnie wymieszaj. Polej mąkę wodą z rozpuszczonym masłem, wbij jajko i zacznij zagniatać ciasto do momentu, w którym będzie ono elastyczne. Wyrobione ciasto zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na małej ilości tłuszczu. Zdejmij je z patelni, a następnie usmaż pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Drobno pokrojoną kiszoną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć na patelnię po zeszkleniu cebuli, dokładnie wymieszaj, po czym smaż przez kilka minut na małym ogniu. Drobno pokrojone mięso wrzuć razem z pieczarkami na patelnię. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Ciasto wyjmij z lodówki, odkrój kawałek i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, na każde kładź niewielką porcję farszu i zlepiaj brzegi. Ulepione pierogi podsyp mąką i przykryj ściereczką. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się wodę i gotuj aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane możesz podawać ze skwarkami i cebulką. Smacznego!

Continue Reading

Poprzedni: Ostatnio popularna dieta ketogeniczna, jaka jest i czy jest dla każdego?
Następny: Różne diety i różne motywacje ich wybierania i stosowania

Przeczytaj także

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022
Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak
  • Przepisy

Idealny na niedzielny obiad faszerowany kurczak

10 kwietnia 2022
Barszcz ukraiński
  • Przepisy

Barszcz ukraiński

13 marca 2022

Aktualności

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?
  • Pozostałe

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?

24 kwietnia 2025
Myśl o tym, że już niedługo będzie się głównym bohaterem własnego wesela, napawa ogromną radością. Zarówno kobietę, jak również mężczyznę, którzy to w obecności zgromadzonych osób, będą sobie przysięgać miłość do końca swych dni. Tak, wymarzona impreza weselna to...
Czytaj więcej
Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

29 lipca 2024
Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

17 lipca 2024
Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

10 czerwca 2024
Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

Gdzie wykorzystywane są chłodnie gastronomiczne?

22 grudnia 2022

Polecamy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo
  • Przepisy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami – smacznie i zdrowo

30 września 2022
Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?
  • Przepisy

Jak przygotować rybę, która będzie smakować jak z nadmorskiej restauracji?

26 września 2022

Nie przegap

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?
  • Pozostałe

O czym nie można zapomnieć w trakcie organizowania wesela?

24 kwietnia 2025
Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?
  • Pozostałe

Torty na zamówienie — dlaczego warto je kupić?

29 lipca 2024
Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów
  • Pozostałe

Drinki bezalkoholowe na grilla – TOP 5 sprawdzonych pomysłów

17 lipca 2024
Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie
  • Kulinaria

Najlepsze Miejsca na Sushi w Krakowie

10 czerwca 2024
© restauracjadavinci.pl